Ηρωίνη

Τι είναι η ηρωίνη;

Η ηρωίνη είναι τεχνητό παράγωγο της μορφίνης και ανήκει στα οπιοειδή. Επηρεάζει τις ψυχικές λειτουργίες του ατόμου, αλλάζοντας τα συναισθήματά, τις σκέψεις και την αντίληψη, λόγω της επίδρασής της στον εγκέφαλο και λόγω του ότι προκαλεί μια διαφορετική συνειδησιακή κατάσταση.
Η ηρωίνη έχει αναλγητική δράση και προκαλεί σωματική και ψυχική εξάρτηση. Λαμβάνεται ενδοφλέβια, εισπνέεται από τη μύτη ή καπνίζεται. Η επίδρασή της κρατάει από μία ώρα έως μία μέρα και εξαρτάται από τη δόση, τον τρόπο λήψης, το σωματικό βάρος, το φύλο και τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου του χρήστη.
Μετά από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ο χρήστης αποκτά ανοχή, πρέπει δηλαδή να παίρνει όλο και μεγαλύτερες δόσεις για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που το σώμα θα συνηθίσει την ηρωίνη, η διακοπή της συνοδεύεται από έντονες αντιδράσεις. Πρόκειται για το λεγόμενο στερητικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από δυνατούς πόνους στα άκρα, εξάψεις ή ρίγη, βαριά κατάθλιψη ή πολύ τρομακτικές ψευδαισθήσεις.»

Η ηρωίνη προκαλεί εξάρτηση;

Ναι. Η συστηματική χρήση οδηγεί πολύ γρήγορα στη σωματική και ψυχική εξάρτηση. O χρήστης νιώθει άσχημα όταν δεν παίρνει ηρωίνη (πονάει παντού, δεν μπορεί να κοιμηθεί, είναι νευρικός και ανήσυχος, νιώθει αδυναμία) και αισθάνεται μια ακατάσχετη επιθυμία να ξανακάνει χρήση. Τα άτομα που είναι εξαρτημένα από την ηρωίνη είναι ανίκανα να φροντίσουν τον εαυτό τους ή να ενδιαφερθούν για οτιδήποτε άλλο εκτός από την ηρωίνη. Ζουν για την ηρωίνη.

Κινδυνεύει κανείς λιγότερο αν εισπνέει από τη μύτη ή καπνίζει την ηρωίνη; 

Οχι. Ακόμη κι έτσι θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική του υγεία. Η συστηματική χρήση ηρωίνης οδηγεί σε εξάρτηση και το ρίσκο της δοκιμής είναι μεγάλο.

Πώς αισθάνεται κανείς αφού κάνει χρήση ηρωίνης;
Όπως και με τα υπόλοιπα ναρκωτικά, το αν θα αισθανθεί πολύ όμορφα ή πολύ άσχημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ορισμένοι λένε ότι ένιωσαν χαρούμενοι υπό την επήρεια της ηρωίνης και άλλοι ότι είδαν εικόνες τρόμου και αισθάνθηκαν μεγάλο άγχος. Είναι γνωστό ότι η ηρωίνη καταστέλλει τα συναισθήματα και, γενικότερα, τις αντιδράσεις (επιβραδύνει την ομιλία και τη σκέψη). Οι χρήστες κλείνονται στον εαυτό τους και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα ούτε για άλλους ανθρώπους, ούτε για άλλα πράγματα.

Ποιά είναι η προέλευση της ηρωίνης;

Η ηρωίνη εμφανίσθηκε στην αγορά το 1898 για γενική ιατρική χρήση και αναγνωρίστηκε στις αρχές σαν ένα καταπραϋντικό του βήχα και αποτελεσματικό αναλγητικό. Στην συνέχεια, θεωρήθηκε ότι η ηρωίνη θα μπορούσε να θεραπεύσει την μορφινομανία, όμως αποδείχτηκε ότι έχει μεγαλύτερες εξαρτησιογόνες ιδιότητες από τα τότε γνωστά ναρκωτικά.

Ποιές είναι οι επιδράσεις της ηρωίνης στον ανθρώπινο οργανισμό;

Οι επιδράσεις της ηρωίνης σ΄ ένα ανθρώπινο οργανισμό ποικίλουν σύμφωνα με:

  • την ποσότητα της ηρωίνης που έχει χρησιμοποιηθεί
  • τον τρόπο που έχει γίνει η χρήση
  • την σωματική κατάσταση του ατόμου και την ανοχή του στην ουσία
  • την εμπειρία του όσον αφορά την χρήση του ναρκωτικού

Ποιές είναι οι άμεσες επιδράσεις της ηρωίνης;

Η ηρωίνη μπορεί να προκαλεί μια σειρά άμεσων επιδράσεων που ποικίλουν μεταξύ χρηστών:

  • αναλγησία
  • ευφορία
  • ναυτία και εμετό
  • αναστολή αναπνοής
  • δυσκοιλιότητα
  • συστολή της κόρης των ματιών

Αρχικά, η ηρωίνη επιδρά αμέσως στον ανθρώπινο μυαλό, ώστε ο χρήστης να αισθάνεται μια τονωτική <<εγρήγορση >>. Έπειτα, καταστέλλονται οι λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, ώστε το άτομο δύσκολα αισθάνεται πόνο, πείνα ή σεξουαλική παρότρυνση.

Με μια μέτρια δόση, το άτομο αισθάνεται ζεστό, νυσταλέο και διψασμένο, καθώς η αναπνοή του αναστέλλεται. Οι μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν να δυσκολέψουν την αναπνοή και την δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο χρήστης να πέσει σε κόμμα ή ακόμη και να πεθάνει.

Μπορεί η ηρωίνη να επηρεάσει μια εγκυμοσύνη;

Τα περισσότερα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν ένα αγέννητο παιδί. Η ηρωίνη και τα άλλα οπιούχα διασχίζουν τον πλακούντα και το αγέννητο παιδί θα γίνει εξαρτημένο από τα ναρκωτικά. Τα μωρά που κυοφορούνται από ναρκομανείς μητέρες υποαναπτύσσονται και υποφέρουν από πολλές μολύνσεις. Μπορεί, ακόμη, να γεννηθούν νεκρά ή να πεθάνουν τις πρώτες ώρες. Η κακή υγεία αυτών των μωρών οφείλεται στην κακή υγεία και διατροφή των μητέρων τους.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε;

  • Ο χρόνος δράσης της ηρωίνης είναι γρήγορος επιβραδύνοντας τις σκέψεις και τις αντιδράσεις. Η επίδρασή της μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά συνέπεια ο χρήστης κινδυνεύει από ατυχήματα γιατί δεν είναι, πλέον, σε θέση να αντιληφθεί και να εκτιμήσει σωστά την επικινδυνότητα των καταστάσεων.
  • Η ενδοφλέβια χρήση της ηρωίνης συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα και το ΑΙDS. Ο συστηματικός χρήστης αποκτά ανοχή, δηλαδή πρέπει να αυξάνει διαρκώς τη δόση για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η μακρόχρονη χρήση οδηγεί σε σωματική και ψυχική εξάρτηση και η διακοπή της σε έντονο στερητικό σύνδρομο.
  •  Καθώς η ηρωίνη επιβραδύνει την αναπνοή, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε χρήστες με πνευμονικές παθήσεις (π.χ. άσθμα).

Ποιά είναι η θεραπεία απόσυρσης;

Ο σκοπός της θεραπείας απόσυρσης (αποτοξίνωση) είναι η παύση της λήψης της ουσίας όσο πιο γρήγορα γίνεται και με όσο πιο ασφαλή τρόπο.

Η αποτοξίνωση μπορεί να περιλαμβάνει βαθμιαία μείωση της δόσης του φαρμάκου ή προσωρινή υποκατάστασή του από άλλες ουσίες (βουπρενορφίνη,μεθαδόνη και άλλες) οι οποίες έχουν λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις. Για κάποια άτομα είναι ασφαλής η θεραπεία απόσυρσης εκτός ιδρυμάτων ενω  άλλοι μπορεί να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη ή περίθαλψη εντός ελεγχόμενου χώρου.