Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη μαριχουάνα

Τι γίνεται αν κάποιος χρήστης μαριχουάνας θέλει να σταματήσει τη χρήση; 

Το 2002, πάνω από 280.000 άνθρωποι που έγιναν δεκτοί σε θεραπευτικά προγράμματα ανέφεραν τη μαριχουάνα ως την αρχική κατάχρησής τους. Εντούτοις, μέχρι και μερικά χρόνια πριν ήταν δύσκολο να βρεθούν  θεραπευτικά προγράμματα ειδικά για τους χρήστες μαριχουάνας.  

Τώρα οι ερευνητές εξετάζουν διάφορους τρόπους, για να βοηθήσουν τους χρήστες μαριχουάνας να σταματήσουν τη χρήση. Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα φάρμακο για τη θεραπεία του εθισμού στη μαριχουάνα. Τα προγράμματα θεραπείας επικεντρώνονται στη συμβουλευτική και σε συστήματα ομαδικής υποστήριξης. Υπάρχουν επίσης διάφορα προγράμματα που στοχεύουν ειδικά να βοηθήσουν τους εφήβους που είναι χρήστες. Οι οικογενειακοί γιατροί μπορούν να είναι μια καλή πηγή για πληροφορίες και να βοηθήσουν όσον αφορά προβλήματα χρήσης μαριχουάνας από εφήβους.  

Μπορεί ο άνθρωπος να εθιστεί στη μαριχουάνα;

Ναι. Η μακροπρόθεσμη χρήση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους στον εθισμό. Δηλαδή να μην μπορούν να ελέγξουν την παρόρμησή τους να αναζητήσουν και να χρησιμοποιήσουν μαριχουάνα, ακόμα κι αν αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις οικογενειακές σχέσεις, στη σχολική επίδοση και στις ψυχαγωγικές δραστηριότητές τους. 

Σύμφωνα με μια μελέτη, η χρήση μαριχουάνας από τους εφήβους που έχουν προηγούμενα προβλήματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στον εθισμό. Επιπλέον, μερικοί τακτικοί βαριοί χρήστες μαριχουάνας αναπτύσσουν "την ανοχή" στα αποτελέσματά της. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα μαριχουάνας, για να εξασφαλίσουν τα ίδια επιθυμητά αποτελέσματα που είχαν από τη χρήση μικρότερης ποσότητας.

Τι προκαλεί η μαριχουάνα στον εγκέφαλο;

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι καπνίσουν μεγάλη ποσότητα μαριχουάνας για πολλά χρόνια, η ουσία αυτή προκαλεί σοβαρές βλάβες στις διανοητικές λειτουργίες. Η βαριά ή η καθημερινή χρήση μαριχουάνας έχει επιπτώσεις στα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη, την προσοχή και τη μάθηση. Μια ενεργός βραχυπρόθεσμη μνήμη απαιτείται για να μάθει και να εκτελέσει το άτομο τους στόχους που απαιτούν περισσότερα από ένα ή δύο βήματα.  

Το κάπνισμα μαριχουάνας προκαλεί μερικές αλλαγές στον εγκέφαλο, που μοιάζουν με εκείνες που προκαλούνται από την κοκαΐνη, την ηρωίνη και το αλκοόλ. Οι επιστήμονες μελετούν ακόμα τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η μαριχουάνα μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο.  

Αν μια γυναίκα είναι έγκυος και καπνίζει μαριχουάνα, θα βλάψει το μωρό;

Οι γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να μην χρησιμοποιούν οποιεσδήποτε ουσίες, γιατί μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αν και μια μελέτη σε ζώα έχει συνδέσει τη χρήση μαριχουάνας με την απώλεια του εμβρύου πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, δύο μελέτες σε ανθρώπους δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και της πρόωρης ακούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης. Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να κατανοηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της χρήσης μαριχουάνα στην έκβαση της εγκυμοσύνης.   

Μελέτες σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες-χρήστες μαριχουάνας έχουν διαπιστώσει αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της παιδικής και της προσχολικής ηλικίας. Στο σχολείο αυτά τα παιδιά είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα σχετικά με τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και τη δυνατότητα διατήρησης της προσοχής.   

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκληθούν από την πρόωρη έκθεση στη μαριχουάνα θα παραμείνουν, καθώς το παιδί προχωρεί προς την ενηλικίωση. Εντούτοις, δεδομένου ότι μερικά μέρη του εγκεφάλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας, είναι επίσης δυνατό ορισμένα είδη προβλημάτων να μπορούν να εμφανιστούν, καθώς το παιδί ωριμάζει.

Πώς η μαριχουάνα επηρεάζει την οδήγηση;

Η μαριχουάνα έχει σοβαρές βλαβερές επιπτώσεις στις δεξιότητες που απαιτούνται την ασφαλή οδήγηση: στην επαγρύπνηση, στη συγκέντρωση, στο συντονισμό και στο χρόνο αντίδρασης. Η χρήση μαριχουάνας μπορεί να δυσκολέψει το άτομο να υπολογίσει τις αποστάσεις και να αντιδράσει στα σήματα και στους ήχους στο δρόμο.  

Η μαριχουάνα μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μέμφιδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από 150 απερίσκεπτους οδηγούς που εξετάστηκαν για χρήση ουσιών στη σκηνή σύλληψης, 33% βρέθηκαν θετικοί για τη χρήση μαριχουάνας, και 12% βρέθηκαν θετικοί για τη χρήση μαριχουάνας και κοκαΐνης. Τα στοιχεία επίσης έχουν δείξει ότι, καπνίζοντας μαριχουάνα, οι άνθρωποι παρουσιάζουν την ίδια έλλειψη συντονισμού στο τυποποιημένο αλκοτέστ, όπως και οι άνθρωποι που είχαν πιει πάρα πολύ.  

Η μαριχουάνα χρησιμοποιείται μερικές φορές ως φάρμακο;

Έχει γίνει πολλή συζήτηση για την πιθανή ιατρική χρήση της μαριχουάνας. Βάσει του νόμου από το 1970 στην Κύπρο,  η μαριχουάνα περιλαμβάνεται στον Κατάλογο 1 των ελεγχόμενων ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση της ουσίας αυτής, τουλάχιστο με τη μορφή του καπνίσματος, δεν έχει καμία συνήθως αποδεκτή ιατρική χρήση.      

Το THC, η ενεργός χημική ουσία που περιέχεται στη μαριχουάνα, προσφέρεται ως χάπι διαθέσιμο με ιατρική συνταγή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της ναυτίας και του εμετού που εμφανίζεται σε ορισμένες θεραπείες του καρκίνου και για να βοηθήσει τους ασθενείς του AIDS να τρέφονται καλύτερα για να διατηρήσουν το βάρος τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερη έρευνα πρέπει να γίνει για τις παρενέργειες του THC και άλλες πιθανές ιατρικές χρήσεις.   

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος έχει κάνει χρήση μαριχουάνας;

Αν κάποιος έχει κάνει χρήση μαριχουάνας,

  • φαίνεται ζαλισμένος και έχει πρόβλημα στο περπάτημα, 
  • συμπεριφέρεται ανόητα και θορυβωδώς χωρίς κανέναν λόγο,
  • έχει τα πολύ κόκκινα, ερεθισμένα μάτια  
  • δυσκολεύεται να θυμηθεί πράγματα που μόλις συνέβησαν.

Όταν τα πρώτα συμπτώματα εξασθενίσουν, με την παρέλευση μερικών ωρών, ο χρήστης μπορεί να είναι πολύ νυσταλέος.  

Η μαριχουάνα οδηγεί στη χρήση άλλων ουσιών;

Είναι δυνατό να οδηγήσει. Οι μακροπρόθεσμες μελέτες σε μαθητές γυμνασίου και ο τρόπος που αυτοί χρησιμοποιούν ουσίες δείχνουν ότι πολύ λίγοι νέοι κάνουν χρήση άλλων παράνομων ουσιών χωρίς να έχουν πρώτα δοκιμάσει τη μαριχουάνα. Παραδείγματος χάριν, ο κίνδυνος χρήσης κοκαΐνης είναι πολύ μεγαλύτερος για εκείνους που έχουν δοκιμάσει τη μαριχουάνα απ’ ό,τι για εκείνους που δεν την έχουν δοκιμάσει ποτέ. Η χρησιμοποίηση της μαριχουάνας φέρνει τα παιδιά και τους εφήβους σε επαφή με τους ανθρώπους που είναι χρήστες και πωλητές άλλων ουσιών. Έτσι υπάρχει περισσότερος κίνδυνος ένας χρήστης μαριχουάνας να εκτεθεί και να ωθηθεί να δοκιμάσει περισσότερες ουσίες.    

Για να καθορίσουν καλύτερα αυτό τον κίνδυνο, οι επιστήμονες εξετάζουν τη δυνατότητα η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας να μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές στον εγκέφαλο που θέτουν ένα πρόσωπο σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εθιστούν και σε άλλες ουσίες, όπως το αλκοόλ ή η κοκαΐνη. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να προβλέψει ποιοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.   

Η χρήση μαριχουάνας έχει επιπτώσεις στο σχολείο, στον αθλητισμό, ή σε άλλες δραστηριότητες; 

Μπορεί. Η χρήση μαριχουάνας έχει επιπτώσεις στη μνήμη, στην κρίση και στην αντίληψη . Η χρήση της μπορεί να σας κάνει τα θαλασσώσετε στο σχολείο, στον αθλητισμό ή στις λέσχες ή στις σχέσεις με τους φίλους σας. Αν είστε υπό την επήρεια της μαριχουάνας, είναι πολύ πιθανό να κάνετε λάθη που θα μπορούσαν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση ή ακόμα και να σας βλάψουν. Αν κάνετε συχνά χρήση μαριχουάνας, μπορεί να αρχίσετε να χάνετε το ενδιαφέρον σας για την εμφάνισή σας και για την επίδοσή σας στο σχολείο ή στην εργασία σας.     

Οι αθλητές μπορεί να διαπιστώσουν ότι η απόδοσή ότι τους είναι μειωμένη: ο συγχρονισμός, οι κινήσεις, και ο συντονισμός, όλα επηρεάζονται από το THC. Επίσης, δεδομένου ότι η μαριχουάνα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κρίση και στη λήψη αποφάσεων, η χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, με συνέπεια την έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS.

Γιατί οι νέοι χρησιμοποιούν μαριχουάνα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μερικά παιδιά και νεαροί έφηβοι αρχίζουν τη μαριχουάνα. Πολλοί νέοι καπνίζουν μαριχουάνα, επειδή βλέπουν τους αδελφούς, τις αδελφές, τους φίλους ή ακόμα και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς να την χρησιμοποιούν. Μερικοί κάνουν χρήση μαριχουάνας λόγω της πίεσης των φίλων τους.

Άλλοι μπορεί να σκέφτονται ότι είναι της μόδας να χρησιμοποιήσουν μαριχουάνα, επειδή ακούνε τραγούδια γι’ αυτήν και την βλέπουν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Μερικοί έφηβοι μπορεί να αισθανθούν ότι χρειάζονται τη μαριχουάνα και άλλες ουσίες, για να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τα προβλήματα στο σπίτι, στο σχολείο ή με τους φίλους τους.   

Ανεξάρτητα από το πόσα πουκάμισα και πώματα βλέπετε να έχουν τυπωμένο το φύλλο της μαριχουάνας ή πόσα συγκροτήματα τραγουδούν γι’ αυτή, να θυμάστε αυτό:  Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε χρήση μαριχουάνας μόνο και μόνο επειδή σκέφτεστε ότι καθένας το κάνει. Οι περισσότεροι έφηβοι δεν καπνίζουν μαριχουάνα!