Αγοραφοβία

Η αγοραφοβία είναι η αγχώδης διαταραχή στην οποία το άτομο αισθάνεται έντονο άγχος για μέρη η καταστάσεις,, στις οποίες η διαφυγή είναι μπορεί να είναι δύσκολη ή δεν υπάρχει δυνατότητα βοήθειας σε περίπτωση απροσδόκητης κρίσης πανικού ή απροσδόκητων συμπτωμάτων που προκαλούν δυσφορία (π. χ ζάλη, ταχυπαλμία, δύσπνοια τα οποία όμως δεν είναι επαρκούν για διαγνωστεί η διαταραχή πανικού)Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες το άτομο μπορεί να αποφύγει κάποια μέρη, χωρίς όμως να αποδίδει αυτή την συμπεριφορά στο φόβο για τα σωματικά συμπτώματα. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο χρειάζεται την παρουσία συνοδού για να βρεθεί σε χώρους και καταστάσεις που φοβάται.

 Η αγοραφοβία εκδηλώνεται στην ηλικία των 20 ετών. Εμφανίζεται στο 6% του γενικού πληθυσμού και το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στις γυναίκες.

Πως συσχετίζεται η αγοραφοβία με τις κρίσεις πανικού;

Τα περισσότερα άτομα, τα οποία εμφανίζουν κρίσεις πανικού είναι πολύ πιθανό να αρχίζουν να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους επειδή φοβούνται ότι η κρίση θα επαναληφθεί. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού περιορίζουν τις εξόδους τους, αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο, φοβούνται να μείνουν στο σπίτι ή να βγαίνουν έξω μόνοι τους. Ο φόβος επανάληψης της κρίσης οδηγεί πολλές φορές τα άτομα να εγκαταλείψουν την εργασία τους, άλλοι περιορίζουν στο ελάχιστο ακόμη και δραστηριότητες που τους προσφέρουν ευχαρίστηση, και ακόμα περισσότερο αυτές που προκαλούν σωματικά συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κρίσης πανικού. Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά αποτελούν συμπτώματα της αγοραφοβίας.

Η αγοραφοβία σχετίζεται με τον πανικό. Αν το άτομο έχει πάθει κρίση πανικού συνδέει το συγκεκριμένο μέρος με τη δυσάρεστη εμπειρία και αρχίζει να αποφεύγει τόσο αυτό όσο και άλλα μέρη με παρόμοια χαρακτηριστικά. Στόχος της αποφυγής αυτής είναι ή να προλάβει μια νέα κρίση ή στοχεύει στη προστασία του εαυτού του από κάτι κακό ή να μη ρεζιλευτεί. Η αγοραφοβία συχνά εμφανίζεται μέσα στο πρώτο χρόνο από την έναρξη των κρίσεων πανικού. Η πορεία της δεν ταυτίζεται απαραίτητα με εκείνη των κρίσεων πανικού. Υπάρχει περίπτωση να υποχωρεί ταυτόχρονα με τις κρίσεις πανικού, αλλά μπορεί και να συντηρείται παρά την απουσία τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αγοραφοβία μπορεί να υπάρχει και χωρίς ιστορικό διαταραχής πανικού, αν και η διάγνωση είναι σπάνια.