Δρ. Κυριάκος Βερεσιές

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ. Κυριάκος Βερεσιές γεννήθηκε στην κατεχόμενη Λύση, επαρχίας Αμμοχώστου το 1951.

Σπούδασε Ιατρική στην Σόφια και ειδικεύτηκε στην Νευρολογία και Ψυχιατρική. Είναι κάτοχος του τίτλου Δόκτωρ Ιατρικών Επιστημών (Ph.D)και κάτοχος πτυχίου Μάστερ στην Διεύθυνση της Δημόσιας Υπηρεσίας.( MPSM)

Είναι κάτοχος Διπλώματος του Tavistock Clinic του Λονδίνου για την συστημική οικογενειακή θεραπεία. Έτυχε εκπαίδευσης για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα, Ιρλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 1985 μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2006 εργαζόταν ως Ψυχίατρος στις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Για 19 χρόνια πρόσφερε εθελοντική βοήθεια στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας- Αμμοχώστου.

Ασχολείται περισσότερο με το θέμα των Ναρκωτικών και του Αλκοολισμού. Το 1990 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συνδέσμου `` Ψυχική Υγεία Για Όλους», των Κοινοτικών Επιτροπών  Αραδίππου και Λειβαδιών (ΚΕΨΥ) και του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας. Το 1992 ίδρυσαν μαζί με τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο την Ανοικτή Θεραπευτική Κοινότητα Εξαρτημένων Ατόμων `` Η ΤΟΛΜΗ`` και από το 1994  το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) και από τότε είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής του.

Στα πλαίσια του ΚΕΝΘΕΑ ίδρυσε μαζί με Δήμους και Κοινότητες  τον Συμβουλευτικό Σταθμό « Βέρα Παίση- Πάφος, ΟΔΥΣΣΕΑΣ Λεμεσού, ΘΗΣΕΑΣ, περιοχής Ακρωτηρίου, ΠΗΓΑΣΟΣ Λευκωσίας, ΦΩΣ, περιοχής Κοκκινοτριμιθιάς, ΗΡΑΚΛΗΣ περιοχής Λευκάρων, ΚΙΜΩΝΑΣ , Λάρνακας και ΑΧΙΛΛΕΑΣ περιοχής ελεύθερης Αμμοχώστου και Κοκκινοχωριών.

Μαζί με τον τότε Ηγούμενο Μαχαιρά και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο ίδρυσαν το 1999 την Θεραπευτική Κοινότητα  «Αγία Σκέπη»

Στην Λευκωσία το 1986 ίδρυσε τις πρώτες ομάδες αυτοβοήθειας αλκοολικών στην Κύπρο, συνέβαλε στην αποϊδρυματοποίηση των αλκοολικών και την έξοδο τους από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Έβαλε τις βάσεις της λειτουργίας της Θεραπευτική Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων ( ΘΕΜΕΑ) στην Ψυχιατρική Κλινική Λευκωσίας και στην Λάρνακα λειτούργησε στα πλαίσια των εξωτερικών ιατρείων το Short Term Outpatient Program- (STOP).

Ήταν για οκτώ χρόνια μέλος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και ήταν επίσης ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο Εθνικός Συντονιστής της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται στη Λισσαβόνα. (EMCCDA). Εκεί υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών και μέλος της Γραμματείας (2003-2006).

Από το 2002-2004 ήταν ο Υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Εναρμονιστικού Προγράμματος Διδυμοποίησης Κύπρου/ Ελλάδας/ Ισπανίας για την ίδρυση του ΕΚΤΕΠΝ Κύπρου.

Από το 1995 μέχρι σήμερα είναι ο Project Leader της Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Σχολική Έρευνα για το Αλκοόλ και άλλα Ναρκωτικά ( ESPAD).

Είναι αναγνωρισμένος εκπαιδευτής της Αμερικάνικης Οργάνωσης Αναγνώρισης Συμβούλων Τοξικοεξάρτησης  (NAADAC).

Είναι ιδρυτής, μέλος και Επιστημονικός Σύμβουλος σε αρκετές εθελοντικές οργανώσεις και συνδέσμους (Κατά Πλάκας Σκλήρυνση, Επιληψίας, Αλζχαϊμερ, ΚΕΨΥ).

Στην Βουλγαρία το 1992 ίδρυσε τον Λαϊονισμό (29 Λέσχες σε 23 πόλεις της Βουλγαρίας) και ήταν μέχρι το 2004 Συντονιστής εκ μέρους των Διεθνών Λάιονς για την Βουλγαρία.

Από το 2008 μέχρι το 2014  ήταν τακτικός  Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συνεργάζεται σαν λέκτορας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Ιντερκόλειτζ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ιατρική Σχολή Σόφιας.

Το 2009 ίδρυσε τα Κέντρα Πρόληψης «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» στην περιοχή Παλμ Μπιτς, Λάρνακα. Εδώ ανάπτυξε το Πρόγραμμα «Ομάδες Αυτοβοήθειας» για εξαρτημένα άτομα, «Σχολή Ευτυχίας» και λειτουργεί πρόγραμμα Γελωτοθεραπείας.

Επιστημονικά του άρθρα είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά της Κύπρου και του εξωτερικού. Έκδωσε και ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη των εξαρτήσεων και ήταν ο εκδότης του περιοδικού ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ του ΚΕΝΘΕΑ.

Είναι παντρεμένος με την Ιόνκα και έχει δύο παιδιά, τον Ιβάν Νευρολόγο και την Λουίζα Ψυχίατρο, που αποτελούν την επιστημονική ομάδα της Κλινικής ΒΕΡΕΣΙΕ στην Λάρνακα.

Εργάζεται στη Κλινική Βερεσιέ – Νευρολογικό και Ψυχιατρικό Κέντρο.