Η υποχονδρία είναι μια ψυχική διαταραχή, η οποία ανήκει στην κατηγορία των σωματόμορφων διαταραχών.
Βασικό στοιχείο της διαταραχής αυτής είναι η έντονη ενασχόληση με του ατόμου με την εκδήλωση σωματκών συμπτωμάτων,που δίνουν την εντύπωση στο άτομο ότι πάσχει απο παθολογική βλάβη. Τα συμπτώματα αυτά όμως δεν έχουν κάποια οργανική βλάβη ούτε οφείλονται στη χρήση κάποια ουσίας (ναρκωτικών, φαρμάκων,αλκοόλ) αλλά ούτε και σε κάποια άλλη ψυχική διαταραχή.
Στην υποχονδρία το άτομο ασχολείται σε έντονο βαθμό με την ιδέα ή τον φόβο ότι έχει εκδηλώσει μια σοβαρή ασθένεια, αφού παρερμηνεύει τα σωματικά συμπτώματα που αισθάνεται ως παθολογικά. Ασχολείται συνεχώς με τις σωματικές και αισθητηριακές του λειτουργίες τις οποίες θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα μιας παθολογικής κατάστασης ακόμα και μετά από επανειλημμένες εξετάσεις που κάνει οι οποίες δείχνουν ότι είναι σωματικά υγιής.
Το άτομο πιστεύει ότι οι φόβοι του οτι πάσχει από μια σοβαρή αρρώστια είναι πολύ λογικοί και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι γύρω του τον αμφισβητούν. Εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών συχνά τα άτομα αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη.
Αποτέλεσμα της διαταραχής αυτής είναι ο επηρεασμός της λειτουργικότητας του ατόμου τόσο στην προσωπική και κοινωνική του ζωή όσο και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία καθώς απουσιάζει συχνά απο την εργασία του εξαιτίας της ασθένειας ή λόγω των εξετάσεων που πρέπει να κάνει.
Τα άτομα με υποχονδρία έχουν διαμορφώσει δυσλειτουργικές και μη ρεαλιστικές σκέψεις για την υγεία, βασισμένες σε προηγούμενες εμπειρίες όπως η ασθένεια των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους. Σε ένα κρίσιμο γεγονός στη ζωή τους οι ήδη υπάρχουσες δυσλειτουργικες αντιλήψεις ενεργοποιούνται και οδηγούν σε ένα προκατειλημένο τρόπο σκέψης στον οποίο δίνεται σημασία επιλεκτικά στις πληροφορίες που δείχνουν να επαληθεύουν τις πεποιθήσεις τους, ότι πάσχουν απο κάποια ασθένεια ενώ ταυτόχρονα αγνοούν ή ελαχιστοποιούν τη σημασία στοιχείων ότι είναι υγιείς.
Η λάθος ερμηνεία των σωματικών συμπτωμάτων οδηγεί σε αυτόματες αρνητικές σκέψεις για την υγεία, οι οποίες συνδέονται με αγχός. Η αυξημένη φυσιολογική αντίδραση επιφέρει αναπόφευκτα αλλαγές σε λειτουργίες που επηρεάζονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα τις οποίες το άτομο ερμηνεύει ώς επιπρόσθετες αποδείξεις οτι έχει κάποια σσθένεια. Όλα αυτά οδηγούν δημιουργούν άγχος, κατάθλιψη ακόμη και θυμό.
Η αντιμετώπιση της υποχονδρίας είναι τόσο φαρμακευτική όσο και ψυχολογική που εφαρμόζεται στη Κλινική Βερεσιέ.