Θεραπεία Τριχοτιλλομανίας

Η τριχοτιλλομανία είναι μία σοβαρή διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά από το κρανίο, τα ματόκλαδα, τα φρύδια ή από άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας στην αλωπεκία.

Ανάμεσα στους ασθενείς, το τράβηγμα των τριχών ποικίλλει ως προς τη σοβαρότητα, την τοποθεσία στο σώμα και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Οι άνθρωποι με τριχοτιλλομανία συχνά νοιώθουν αμηχανία ή ντροπή για τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να το κρύψουν από τους άλλους.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι πολύ συχνή η χαμηλή αυτοεκτίμηση μεταξύ των πασχόντων. Επιπλέον, η καταναγκαστική απομάκρυνση μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε φαλακρά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής τους ή στα φρύδια τους, γεγονός που επιτείνει την αμηχανία τους και την κατάθλιψη.

Τα ποιο πολλά άτομα τραβούν τις τρίχες με τα δάχτυλα ή τσιμπιδάκι, συχνά καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, διαβάζουν, σκέφτονται, μιλούν στο τηλέφωνο ή κοιτάζουν στον καθρέφτη.

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών DSM-5, η Τριχοτιλλομανία χαρακτηρίζεται ως καταναγκαστικό ξερίζωμα τριχών που δημιουργεί εστίες αλωπεκίας

Η συμπεριφορά αυτή του ατόμου μπορεί να γίνεται αυτόματα /υποσυνείδητα. Το άτομο δηλαδή εκείνη τη στιγμή έχει μειωμένη αίσθηση του υποκειμενικού ελέγχου. Ακόμη, μπορεί να εμφανίζεται σε καταστάσεις που το άτομο βιώνει έντονο άγχος και ψάχνει τρόπους εκτόνωσης, αλλά μπορεί να πρόκειται και για μια στοχευμένη / εστιασμένη πράξη.

Σαν θεραπεία συστήνεται η Γνωσιακή - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία που είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της τριχοτιλλομανίας.

Είναι σημαντικό να μειωθούν και τα επίπεδα άγχους του ατόμου, αλλά και να βρεθούν δραστηριότητες και πράγματα από τα οποία αντλεί ικανοποίηση και ευχαρίστηση το άτομο. Ανάλογα με την ηλικία, προστίθεται φαρμακευτική αγωγή.