Διαταραχή πανικού είναι μια κοινή και θεραπεύσιμη διαταραχή. Παιδιά και έφηβοι με διαταραχή πανικού έχουν απροσδόκητες και επαναλαμβανόμενες περιόδους έντονου φόβου ή δυσφορίας, μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία ή αίσθημα ότι τους κόβεται η αναπνοή. Αυτές οι περίοδοι ονομάζονται "κρίσεις πανικού" και συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας. Οι κρίσεις πανικού συχνά εμφανίζονται χωρίς προειδοποίηση.
Στα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνονται:
|
|
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να επηρεάσουν ένα παιδί ή έφηβο στις σχέσεις του, στη σχολική επίδοση και στη φυσιολογική ανάπτυξη. Μερικά παιδιά και έφηβοι με διαταραχή πανικού μπορεί να αναπτύξουν επίσης σοβαρή κατάθλιψη και να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτοκτονικής συμπεριφοράς. Παράλληλα ως μια προσπάθεια να μειώσουν το άγχος, κάποιοι έφηβοι με διαταραχή πανικού μπορεί να κάνουν χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Όταν αξιολογηθεί σωστά και τεθεί η διάγνωση, η διαταραχή πανικού συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία. Παιδιά και έφηβοι με συμπτώματα των κρίσεων πανικού θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν από τον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρό τους. Αν δεν διαπιστωθεί άλλη σωματική ασθένεια ή κατάσταση που να δικαιολογεί τα συμπτώματα, θα πρέπει να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από ένα ψυχίατρο παιδιών και εφήβων.
Διάφοροι τύποι θεραπείας είναι αποτελεσματικές. Ειδικά φάρμακα μπορεί να σταματήσουν τις προσβολές του πανικού. Παράλληλα η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει το παιδί και την οικογένεια να μάθουν τρόπους για να μειώσουν το άγχος ή τις πιθανές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κρίση πανικού.Με τεχνικές που διδάσκονται στη «γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία»,το παιδί μπορεί να μάθει επίσης νέους τρόπους για να ελέγξει το άγχος ή κρίσεις πανικού την ώρα που αυτά συμβαίνουν.