Η κοινωνική φοβία είναι η διαταραχή στην οποία το άτομο φοβάται ότι θα γίνει αντικείμενο παρατήρησης και κριτικής από τους γύρω του. Το άτομο που υποφέρει από την κοινωνική φοβία νιώθει ότι στις κοινωνικές συναναστροφές του θα είναι το επίκεντρο προσοχής και ότι οι γύρω του παρατηρούν και σχολιάζουν αρνητικά τα λόγια, τις πράξεις του και γενικά την παρουσία του, πράγμα που του δημιουργεί άγχος και ντροπή.
Τα πιο πάνω συναισθήματα και σκέψεις κατά καιρούς έχουν απασχολήσει όλα σχεδόν τα άτομα. Κοινωνική φοβία όμως παρατηρείται όταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα αυτά είναι έντονα και απασχολούν το άτομο πάντα σε καταστάσεις τις οποίες θεωρεί ότι γίνεται αντικείμενο κριτικής και παρατήρησης, ενώ κάποια άλλα άτομα αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις με λιγότερο άγχος.
Τα κυριότερα συμπτώματα της κοινωνικής φοβίας περιλαμβάνουν:
- Έντονο άγχος σε μια ή περισσότερες κοινωνικές περιστάσεις ή στις περιπτώσεις όπου το άτομο χρειάζεται να κάνει κάτι μπροστά σε άλλους
- Αίσθημα θλίψης, μοναξιάς και απομόνωσης
- Εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα στην επικοινωνία με άλλα άτομα
- Αναγνώριση σε μερικές φορές απο το άτομο οτι το άγχος και οι φόβοι του είναι υπερβολικοί
- Παράληψη των εμπειριών στις οποίες το άτομο να καταφέρνει το ίδιο καλά με του άλλους και εμμόνη στις ίδιες μη λειτουργικές και αγχογόνες σκέψεις
Παράλληλα μπορούν να εμφανισθούν και σωματικά συμπτώματα όπως:
|
|
Η κοινωνική φοβία μπορεί να είναι ειδική κοινωνική φοβία όταν το άτομο νιώθει φόβο στο να να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες επειδή των παρατηρούν (π.χ αποφεύγει να μιλά στο κοινό) και γενικευμένη κοινωνική φοβία, όταν το άτομο φοβάται την κριτική από άλλα άτομα σε όλες τις περιπτώσεις.
Η αντιμετωπίση της κοινωνική φοβίας γίνεται τόσο με φαρμακολογική θεραπεία, όσο και με γνωσιακές - συμπεριφορικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή ανακατασκευή, η ζωντανή έκθεση και η εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες.