Η επιληψία είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος στην οποία διαταράσσεται η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς, αφαιρέσεις, ασυνήθιστη συμπεριφορά καθώς και στην απώλεια της συνείδησης.
Τα συμπτώματα στην επιληψία διαφέρουν απο άτομο σε άτομο ανάλογα με το που ακριβώς στον εγκέφαλο εκδηλώνεται η διαταραχή στην δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων.
Περίπου το 10% όλων των ανθρώπων μπορεί σε κάποια φάση της ζωής του να έχουν μια μοναδική επιληπτική κρίση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν επιληψία.
Απαιτούνται τουλάχιστον δύο απρόκλητες επιληπτικές κρίσεις για να γίνει μια σχετική διάγνωση απο νευρολόγο.
Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Ενάντια στην Επιληψία (ILAE) οι επιληπτικές κρίσεις ταξινομούνται σε εστιακές και γενικευμένες ανάλογα με το αν η επιληπτική δραστηριότητα στον εγκέφαλο είναι σε συγκεκριμένη περιοχή ή συγχρόνως σε όλο τον εγκέφαλο.
Παράλληλα ανάλογα με το αν η αιτία της επιληπτικής κρίσης είναι γνωστή η επιληψία ταξινομείται σε ιδιοπαθή (χωρίς γνωστή αιτία), συμπτωματική (αποτέλεσμα γνωστής βλάβης στον εγκέφαλο) και κρυπτογενής (πιστεύεται ότι υπάρχει συγκεκριµένη αιτία, αλλά δεν µπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά).
Επειδή η επιληψία προκαλείται από μη φυσιολογική δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων,οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε διαδικασία που συντονίζει ο εγκέφαλος.
Κάποια απο τα συμπτώματα μιας επιληπτικής κρίσης μπορεί να είναι:
|
|
Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της επιληψίας και συνήθως ένα άτομο με επιληψία τείνει να εκδηλώνει τα ίδια συμπτώματα σε κάθε επεισόδιο.
Η διάγνωση επιληψία καθώς και η θεραπέια γίνεται απο νευρολόγο. Εντοπισμός της μη φυσιολογικής δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο γίνεται με την βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Απεικονιστικές μεθόδοι όπως Αξονική και Μαγνητική τομογραφία συνίστανται συνήθως για να αποκλεισθούν διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τις επιληπτικές κρίσεις.