Θετικό αλκοτέστ. Ευκαιρία για απελευθέρωση απο την εξάρτηση του αλκοόλ

Τρίμηνο εντατικό πρόγραμμα εξωτερικής παραμονής για αποτοξίνωση/απεξάρτηση/κοινωνική επανένταξη


Αλκοτέστ

Τί προβλέπει ο νόμος;

Οι ομάδες οδηγών υψηλού κινδύνου στην Κύπρο έχουν όριο 9 μικρογραμμάρια ανά 100 χιλιοστόλιτρα αναπνοής (20 χιλιοστόγραμμα ανά 100 χιλιοστόλιτρα αίματος).

Σε περίπτωση που η προκαταρκτική εξέταση αλκοτέστ είναι θετική επιβάλλεται δεύτερη με σκοπό την εργαστηριακή εξέταση, για επιβεβαίωση της προκαταρκτικής.

Οποιοδήποτε πρόσωπο αρνείται ή αποφεύγει να κάνει το τεστ είναι ένοχο αδικήματος.

Οι παραβάτες, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ ή και στις δυο αυτές ποινές.

Θετικό αλκοτέστ-ώρα για επίσκεψη

Σε ορισμένες περιπτώσεις το θετικό αλκοτέστ και η όλη νομική διαδικασία μπορεί να είναι και η πρώτη εμπειρία άμεσης επαφής του ατόμου με θέμα παραβίασης του Νόμου και εμφάνισης στα Δικαστήρια στο εδώλιο του Κατηγορουμένου.

Αυτό φυσικά μπορεί να οδηγήσει και σε μια θετική εξέλιξη στο θέμα της εξάρτησης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το θετικό άλκοτεστ λειτουργεί ως ένα σοκ για κινητοποίηση και αλλαγή και μπορεί να προκαλέσει περίσκεψη για την πορεία που πήρε το άτομο στην ζωή του σε σχέση με την κατάχρηση ουσιών.

Αυτό δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πολύ δυνατό κίνητρο για έναρξη θεραπευτικής διαδικασίας για απελευθέρωση από την εξάρτηση.

Αν το άτομο φτάσει στο σημείο της αυτογνωσίας και αφού πήρε απόφαση για απεξάρτηση μπορεί πλέον να απευθυνθεί για αναζήτηση βοήθειας από εξειδικευμένο κέντρο για έναρξη θεραπείας.

Ιατρικό Κέντρο Βερεσιέ-Θεραπευτικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θεραπείας είναι εξωτερικής παραμονής

Το πρόγραμμα θεραπείας περιλαμβάνει την αξιολόγηση του ατόμου σε σχέση με την εξάρτηση του στο αλκοόλ και την κατάσταση της ψυχικής του υγείας. Επίσης γίνεται εκτίμηση για τις επιπτώσεις που επέφερε η εξάρτηση στις οικογενειακές, διαπροσωπικές, εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις.

Το πρώτο στάδιο της θεραπείας περιλαμβάνει αποτοξίνωση και κάλυψη των αναγκών με φαρμακευτική αντιμετώπιση του άγχους της κατάθλιψης και ειδικά της αϋπνίας, όπου όλα αυτά είναι έκφραση της απότομης διακοπής της ουσίας και της σχετικής στέρησης που βιώνει ο θεραπευόμενος.

Η θεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει δύο φάσεις:

1. Σωματική αποτοξίνωση

2. Ψυχολογική απεξάρτηση

Σωματική αποτοξίνωση

Στην πρώτη φάση επιδιώκεται η αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων που πιθανόν να παρουσιαστούν όταν ελαττωθεί ή σταματήσει η κατανάλωση ποτού.

Πιο κάτω παρουσιάζονται μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου:

Συμπτώματα του Αυτόνομου Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

  • Ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια
  • Τρόμος των χεριών
  • Έντονες και άβουλες κινήσεις των βλεφάρων

Συμπτώματα του Γαστρεντερικού Συστήματος

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Ανορεξία

Ψυχολογικά Συμπτώματα

  • Κακοκεφιά
  • Άγχος
  • Νευρικότητα
  • Ευερεθιστότητα
  • Διαταραχές του ύπνου

Συμπτώματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος 

  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Τρομώδες παραλήρημα

Οι σοβαρές επιπλοκές του αλκοολικού στερητικού συνδρόμου είναι η εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων τύπου grand mal και το αλκοολικό στερητικό παραλήρημα γνωστό ως "τρομώδες παραλήρημα" - Delirium Tremens.

Η θεραπεία του αλκοολικού στερητικού συνδρόμου έχει δύο κυρίως στόχους.

1.Να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τα στερητικά του συμπτώματα με ένα ασφαλή και όσο γίνεται λιγότερο δυσάρεστο τρόπο.

2.Να ενισχύσει τα κίνητρα και τις προσπάθειες του ώστε να παραμείνει καθαρός από το αλκοόλ.

Ψυχολογική απεξάρτηση/αποκατάσταση

Το δεύτερο μέρος της Θεραπείας περιλαμβάνει την Ψυχολογική Στήριξη.

Ύστερα από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης ο χρήστης οινοπνεύματος περνά στην δεύτερη και σημαντικότερη φάση της θεραπευτικής διαδικασίας, δηλαδή της απεξάρτησης και αποκατάστασης.

Ο στόχος κατά την φάση αυτή είναι η συνέχιση της απουσίας στερητικών συμπτωμάτων και η μείωση της επιθυμίας για το αλκοόλ και η πρόληψη της υποτροπής.

Η ψυχολογική απεξάρτηση και η συνεχής αποχή από την χρήση απαιτούν συμμετοχή σε πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης.

Στο ιατρικό κέντρο Βερεσιε, εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ΒΗΜΑ ΜΕ ΒΗΜΑ, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

BHMA ME BHMA

Το Πρόγραμμα «ΒΗΜΑ ΜΕ ΒΗΜΑ» είναι ένα δομημένο ατομικό πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της χρήσης και βασίζεται στη λογική-συναισθηματική και συμπεριφορική θεραπεία.

Οι κυριότερες πτυχές του προγράμματος περιλαμβάνουν:

1. Αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος

2. Η σχέση του ατόμου με τις ουσίες και συμπεριφορές εξάρτησης

3. Η ψυχολογική κατάσταση του θεραπευομένου. Ψυχομετρικά τεστ.

4. Ψυχοεκπαίδευση

5. Ύπαρξη, αναζήτηση και ενίσχυση κινήτρων.

6. Αλλαγή στάσεων/ πιστεύω απέναντι στο φαινόμενο της χρήσης.

7. Δραστήρια συμμετοχή/σχεδιασμός/εφαρμογή αλλαγών συμπεριφοράς σε σχέση με την χρήση

8. Οριοθέτηση στις σχέσεις/χώρους/χρόνο

9. Τοποθέτηση στόχων

10. Το πρόβλημα της χρήσης και η οικογένεια του θεραπευόμενου/ συνεξάρτηση/σύμμαχοι.

11. Αποτροπή της υποτροπής

12. Σχεδιασμός προγράμματος κοινωνικής επανένταξης.


Το Τρίτο μέρος περιλαμβάνει την κοινωνική επανένταξη.

Αυτή είναι μια προσπάθεια το άτομο να επανέλθει κοινωνικά, οικογενειακά και εργασιακά εκεί όπου ήταν πριν την κατάχρηση ουσιών, ακόμη να αποκτήσει και πιο καλά αποτελέσματα.

Στο στάδιο αυτό στην όλη προσπάθεια που γίνεται από το εξαρτημένο μέλος για αποχή από το αλκοόλ, είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του οικογενειακού συστήματος σε οποιονδήποτε πρόγραμμα ακολουθήσει.

Αντιμετώπιση της νομικής πλευράς του θέματος « Θετικό Νάρκοτεστ»

Από την στιγμή που έγινε ναρκοτέστ στον δρόμο τροχοδρομούνται δύο παράλληλες διαδικασίες, τις οποίες το εξαρτημένο άτομο πρέπει να είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει.

  • Δημιουργία κατηγορητηρίου από την Γενική Εισαγγελία.
  • Αναστολή τη άδειας κυκλοφορίας από την Αρχή Αδειών και παραπομπή σε Ιατροσυμβούλιο για σχετική γνωμάτευση για εκτίμηση της ψυχοδιανοητικής κατάστασης του ατόμου, αλλά και την σχέση του προς τις ουσίες.

Οφέλη απο την συμμετοχή στο πρόγραμμα

Με την ενεργό συμμετοχή στο Εντατικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης, εκτός του πολύ σοβαρού θέματος της υγείας, υπάρχουν και τα ακόλουθα άλλα οφέλη:

  • Μέσα από την συμμετοχή και τους τακτικούς μηνιαίους ελέγχους μπορεί να δοθεί στο τέλος της Θεραπείας Ιατρική Έκθεση, όπου με την βοήθεια Δικηγόρου, να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, όπου λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από το Δικαστήριο πριν την απόφαση επιβολής ποινής.
  • Παρόμοια Έκθεση χορηγείται για την διαδικασία παρουσίασης σε Ιατρικό Συμβούλιο για επανα-απόκτηση της άδειας οδηγού.

Το πιο μεγάλο όμως όφελος είναι η αποδέσμευση από την εξάρτηση από ουσίες και η αποτροπή νέας παραβίασης των Νόμων του κράτους μέσα από την χρήση.