Μεθαμφεταμίνη - Crystal Ice

Τι είναι η μεθαμφεταμίνη και απο πού παράγεται;

Η μεθαμφεταμίνη είναι ένα ψυχοενεργό συνθετικό διεργετικό ναρκωτικό και αποτελεί παράγωγο μιας προγενέστερης απαγορευμένης ουσίας της αμφεταμίνης.

Πότε εμφανίσθηκε η μεθαμφεταμίνη;

Η εμφάνιση της μεθαμφεταμίνης έγινε το 1919, στην Ιαπωνία με πρωταρχικό σκοπό την φαρμακευτική αγωγή. Η χρήση της έγινε πιο δημοφιλής στις Η.Π.Α, αργότερα εξαπλώθηκε στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή.

Ποίες είναι οι άλλες ονομασίες της μεθαμφεταμίνης;

Η μεθαμφεταμίνη είναι γνωστή ως μεταμφεταμίνη (INN), δεξτρομεθαμφεταμίνη, μεθυλαμφεταμίνη, N-μεθυλαμφεταμίνη και δεσοξυεφεδρίνη

Ποιοί είναι οι τρόποι χρήσης της μεθαμφεταμίνης; 

Η μεθαμφεταμίνη μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό με εισπνοή σκόνης από την μύτη, διαλύεται και γίνεται ενέσιμη, με χάπια ή ακόμα και με το κάπνισμα της ουσίας που είναι και ο πιο κοινός τρόπος χρήσης τα τελευταία χρόνια.

Ποιά είναι η επίδραση της μεθαμφεταμίνης στον οργανισμό;

Η διάρκεια των ευχάριστων συναισθημάτων της ουσίας, εξαρτάται από το πώς θα χορηγηθεί στο άτομο. Συνήθως τα άτομα που καπνίζουν ή χρησιμοποιούν την μεθαμφεταμίνη με ένεση έχουν μια έντονη έξαψη, ενώ τα άτομα με την εισπνεόμενη χρήση νιώθουν ευφορία.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι απο την χρήση μεθαμφεταμίνης για την υγεία;

Η χρήση της μεθαμφεταμίνης προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα όπως ταχυκαρδία, αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς και εγκεφαλικό. Όταν η μεθαμφεταμίνη εισέλθει στον οργανισμό με υπερβολική δόση μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Η χρόνια κατάχρηση προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και αποστήματα στο δέρμα.

Ποιά είναι τα ψυχωσικά χαρακτηριστικά της μεθαμφεταμίνης;

Οι μεγάλες δόσεις προκαλούν στον χρήστη αισθήματα άγχους, σύγχυσης, παράνοιας, παραισθήσεις και αϋπνία. Ακόμα και μετά την διακοπή της χρήσης τα ψυχωσικά συμπτώματα συνεχίζονται.

Ποιοί έιναι οι κίνδυνοι χρήσης μεθαμφεταμίνης για την εγκυμοσύνη; 

Η μεθαμφεταμίνη επηρεάζει την εγκυμοσύνη αρνητικά, αφού προκαλεί προγεννητικές επιπλοκές και πρόωρες γεννήσεις. Το έμβρυο ή το νεογέννητο έχει ακραία ευερεθιστότητα.

Μπορεί η μεθαμφεταμίνη να αυξήσει τις αντοχές;

Ναι μπορεί να αυξάνει την εγρήγορση και την ενέργεια. Επίσης σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ευφορία, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, και αύξηση της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Η μεθαμφεταμίνη έχει υψηλό δυναμικό για κατάχρηση, ενεργοποιώντας το ψυχολογικό σύστημα ανταμοιβής, αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Πόσο διαρκεί η επίρρεια της μεθαμφεταμίνης;

Η διάρκεια των ευχάριστων συναισθημάτων της ουσίας, εξαρτάται από το πώς θα χορηγηθεί στο άτομο. Συγκεκριμένα, αν η λήψη γίνει με ένεση ή μέσω καπνίσματος, τότε το άτομο νιώθει μια έντονη ενεργητικότητα και ευφορία, που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ευχάριστα συναισθήματα, αλλά διαρκούν μόνο λίγα λεπτά (3-5 λεπτά). Αν γίνει εισπνοή της ουσίας από τη μύτη ή ληφθεί από το στόμα, τότε ο χρήστης νιώθει μια υψηλή, αλλά όχι έντονη, ενεργητικότητα και του δημιουργείται μεγάλη ευφορία που διαρκεί 15- 20 λεπτά

Ποιές είναι οι ψυχολογικές επιδράσεις της μεθαμφεταμίνης;

Με τη μακροχρόνια χρήση της μεθαμφεταμίνης το άτομο είναι πιθανό να παρουσιάσει διάφορα ψυχωσικά συμπτώματα όπως: παρανοειδής σκέψη, διωκτικό παραλήρημα, ακουστικές, οπτικές και απτικές ψευδαισθήσεις (π.χ. αίσθηση εντόμων που προχωράνε κάτω από το δέρμα) και αλλαγές στην αντίληψη του σώματος.

ΤΙ προκαλεί η χρόνια χρήση μεθαμφεταμίνης;

Η χρόνια χρήση προκαλεί σημαντικές οργανικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλοΜελέτες σε χρόνιους χρήστες μεθαμφεταμίνης έχουν δείξει, ότι τα άτομα αυτά υπόκεινται σε σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη συγκίνηση και τη μνήμη. Γι’ αυτό το λόγο, σε πολλούς χρήστες παρατηρούνται διάφορα συναισθηματικά, γνωστικά και προβλήματα στην μνήμη

Η συστηματική χρήση προκαλεί ανοχή και ψυχική εξάρτηση, με συμπτώματα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας και έντονο άγχος μετά τη διακοπή της. Τα ψυχωσικά συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή και για χρόνια στο άτομο, αφού σταματήσει η χρήση της μεθαμφεταμίνης.