Εγκυμοσύνη και συναισθηματικές αλλαγές

Είναι απόλυτα φυσιολογικό για την εγκυμονούσα να βιώσει θετικά, αλλά και αρνητικά συναισθήματα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, τόσο για την εγκυμοσύνη, όσο και για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν με τον ερχομό του παιδιού.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που βιώνει μια έγκυος είναι άγχος που μπορεί να περιλαμβάνει και ευερεθιστότητα (ξεσπάσματα θυμού) ή/και κατά διαστήματα μελαγχολική διάθεση (ως και κατάθλιψη).

Αν το άγχος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τότε αυτό μπορεί να είναι παραγωγικό για τον επαρκή προγραμματισμό της γυναίκας.

Για διαχείριση του άγχους ή/και της μελαγχολίας είναι σημαντικό να αξιοποιήσεις πρώτιστα το υποστηρικτικό σου περιβάλλον (εκεί όπου υπάρχει), ώστε να συμβάλουν όλοι παραγωγικά τόσο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπου ενδεχομένως να χρειάζεσαι βοήθεια με δραστηριότητες που προηγουμένως μπορούσες να διεκπεραιώσεις με ευκολία. Η βοήθεια θα είναι χρήσιμη και με την έλευση του παιδιού.

Στις περιπτώσεις όπου προϋπήρχαν κάποιες δυσκολίες στις σχέσεις (π.χ. συζυγικά προβλήματα) ή οικονομική δυσχέρεια, πιθανόν αυτές να επιδεινωθούν. Αν αντιμετωπίζεις τέτοιες δυσκολίες, είναι σημαντικό να λάβεις ψυχολογική ή/και κοινωνικοοικονομική στήριξη. Στην περίπτωση που είχες κάποια αρνητική προηγούμενη εμπειρία, όπως απώλεια παιδιού, είναι φυσιολογικό να βιώνεις έντονο άγχος κατά την εγκυμοσύνη.

Βεβαιώσου ότι φροντίζεις τον εαυτό σου και είσαι σε συχνή επαφή με τον γιατρό σου ή/και λαμβάνεις ψυχολογική στήριξη. Σε πολλές από τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν μελαγχολικά συναισθήματα κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης παρατηρείται βελτίωση της διάθεσης εξελικτικά.

Πηγή: Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου