Αποτοξίνωση και Απεξάρτηση από εθισμούς σε ουσίες και συμπεριφορές

Είδη θεραπευτικών προγραμμάτων

Οι ερευνητικές μελέτες σχετικά με τη θεραπεία των εθισμών συνήθως έχουν ταξινομήσει τα προγράμματα σε διάφορους γενικούς τύπους ή τρόπους.  (Εσωτερικής ή εξωτερικής διαμονής, Κοινοτικού ή ιατρικού- φαρμακευτικού- ψυχοθεραπευτικού τύπου και άλλα).

Οι προσεγγίσεις αντιμετώπισης και τα μεμονωμένα προγράμματα συνεχίζουν να εξελίσσονται και να διαφοροποιούνται. Ωστόσο οι περισσότερες προσεγγίσεις ξεκινούν με την αποτοξίνωση και την ιατρικά διαχειριζόμενη απόσυρση και θεωρούνται ως το πρώτο στάδιο της θεραπείας.

Αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση, είναι η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός  απελευθερώνεται σταδιακά ή απότομα από  την εξαρτητική ουσία και έχει σχεδιαστεί για να διαχειρίζεται τις οξείες και δυνητικά επικίνδυνες φυσιολογικές επιπτώσεις της διακοπής της χρήσης των ουσιών εξάρτησης.

Η αποτοξίνωση με την σημασία της λέξης χρειάζεται στις περιπτώσεις βιολογικής (σωματικής εξάρτησης) που συναντάται στην κατάχρηση  από αλκοόλ, οπιούχα (κωδείνες, μορφίνη, ηρωίνη) ή βενζοδιαζεπίνες- ηρεμιστικά φάρμακα (diazepam, lorazepam, alprazolam, nitrazepam, clonazepam, flunitrazepam, bromazepam),τον συνδυασμό τους  και άλλα.

Υπάρχουν περιπτώσεις μακροχρόνιας κατάχρησης - και σε πολύ ψηλές δόσεις - κάνναβης, κοκαίνης ή  μεθαμφεταμίνης, ή συνδυασμός τους  με αλκοόλ ή φαρμακευτικές ουσίες,  (ψυχοτρόπα φάρμακα) όπου μπορεί να παρουσιάσουν σωματικό στερητικό σύνδρομο.

Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει έγκαιρα και αποτελεσματικά να αντιμετωπισθούν και τα διάφορα ψυχικά συμπτώματα τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι εξαρτητικές ουσίες που με τον ένα ή άλλο τρόπο κάλυπταν τις βασικές ανάγκες της αντιμετώπισης του άγχους, κατάθλιψης, αϋπνίας και άλλων συμπτωμάτων.

Επίσης υπάρχουν και καταστάσεις συννοσυρότητας, όπου ψυχική ασθένεια συνυπάρχει με την κατάχρηση ουσιών, είτε γιατί προϋπήρχε είτε γιατί προκλήθηκε από την κατάχρηση.

Η  αποτοξίνωση επειδή συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστες και δυνητικά θανατηφόρες παρενέργειες που προέρχονται από την απόσυρση συχνά αντιμετωπίζεται με φάρμακα που χορηγούνται από ιατρό σε περιβάλλον εσωτερικής ή εξωτερικής διαμονής. Ως εκ τούτου, η πράξη αυτή αναφέρεται ως «ιατρικά διαχειριζόμενη απόσυρση».

Στα λεγόμενα «στεγνά προγράμματα» που εφαρμόζονται σε Θεραπευτικές κοινότητες γίνεται σταδιακή μείωση των ουσιών και αντιμετώπιση των στερητικών με ψυχολογική στήριξη.

Απεξάρτηση

Η αποτοξίνωση από μόνη της δεν αντιμετωπίζει τα ψυχολογικά, κοινωνικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με τον εθισμό και ως εκ τούτου δεν παράγει χαρακτηριστικά διαρκείς αλλαγές συμπεριφοράς απαραίτητες για την αποκατάσταση. 

Η αποτοξίνωση ακολουθείται από επίσημη αξιολόγηση και παραπομπή σε Πρόγραμμα Απεξάρτησης.

Τα προγράμματα μπορεί να είναι εσωτερικής ή εξωτερικής διαμονής.

Όλα τα Προγράμματα της “Κλινικής Βερεσιέ” είναι εγκεκριμένα και εποπτεύονται από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).